Pyszności na talerzu
piątek Czerwiec 23rd 2017

Ciekawe strony

Treści własne

Archiwa

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Szybkie gofry na drugie śniadanie, najlepsze z truskawkami i bitą śmietaną. Sycący posiłek zamiast tradycyjnego białego pieczywa, czy bułek. Bita śmietana nadaje najlepszy smak łącząc się z owocami. Jak to komu smakuje, szerego owoców mamy mogą być też z warzywami..
tak inaczej..

gofry

Idealne ciasto na gofry powinno być trochę gęstsze niż to przygotowywane na naleśniki. By były lekkie, puszyste i chrupiące wykorzystaj proporcje składników: Na 1 szklankę mleka przygotuj 1,5 szklanki mąki, 2 jaja, 2 – 3 łyżki cukru, szczyptę soli oraz 2 duże łyżki gęstej śmietany.
ciasto ładnie wyrosło warto dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Pamiętaj jednak, że ciasto nie będzie wyższe jeśli proszku dodasz jeszcze więcej. Sprawisz, że będzie je po prostu czuć sodą.

Przygotowanie: Najlepiej będzie, jeśli oddzielnie przygotujemy żółtka z resztą składników, a oddzielnie białka. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i powoli ubijamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, łączymy z ubitą pianą z białek.

Przygotuj wcześniej gofrownicę, powinna być nagrzana i lekko natłuszczona.

Gofry pieczemy ok. 12 – 15 minut. Po wyjęciu zamiast układać je od razu na talerzu warto ustawić je pionowo, aby w ten sposób odparowały – będą bardziej chrupkie.

Prawdopodobnie najlepiej smakują z miodem, bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak naprawdę jednak dobre gofry bronią się same – nie potrzeba nawet żadnych dodatków.

Komentuj